Stadswoning, Amsterdam

Aan het water in de Indische buurt in Amsterdam Oost ligt een beige-rood bouwblok uit 1925, gebouwd in de traditie van de Amsterdamse School. In een benedenwoning van 47m² met grote tuin heeft StudioHercules een uitbreiding gerealiseerd die de woning heeft vergroot tot 142m².

Het ontwerp bestaat uit een volledig vernieuwde indeling, ontworpen exterieur en dak. Ook tuinontwerp en duurzame maatregelen zijn meegenomen om het wooncomfort te vergroten naar huidige maatstaven. De gerenoveerde stadsvilla bevat een patio en woonkamer met grote stalen puien georiënteerd op het noord-oosten voor veel indirect daglicht zonder opwarming. De gevels zijn zelf-dragend, waardoor een minimalistisch karakter ontstaat door ranke kozijnprofielen en een slanke constructie.

Tot het interieur behoort een ruime moderne mat-witte keuken, strakke badkamer, voldoende bergingen en high-tech domotica, waarmee alle kamers gemakkelijk zijn te bedienen met de laatste smart-home technologie op het gebied van audio/video, verlichting, beveiliging en klimaatbeheersing.

Minimalistische esthetiek

Stadswoning met unieke tuingrootte, midden in Amsterdam

Ondanks de langwerpige plattegrond, met aan weerszijden schuttingen van buren, is de woning omgeven met veel daglicht en doorzicht. Zo ontstaat een prettige familiewoning met een grote woonkamer aan de door ons ontworpen tuin, voor een echte indoor/outdoor leefervaring. Een nieuwe tweede en derde slaapkamer kijken uit op een grote olijfboom in de inpandige patio, die vanuit de slaapkamers bereikt kan worden door middel van ranke stalen deuren.

In het ontwerp is gekozen voor een eenvoud aan materiaalkeuze om een rustige maar luxe sfeer te creëren. De matzwart stalen deuren en ramen bevatten dubbel glas en zijn ondanks hun isolerende profielen, slechts 30 mm dik in aanzicht. Door de hele woning ligt een brede eiken houten vloer met white-wash en de woning is ingericht met antraciet en aard-tonen details om het kalmerende effect te versterken. De woonkamer wordt bereikt middels een 1,2 meter brede taatsdeur, waarvan het scharnier blind is weggewerkt in de vloer. Grote vlakken en voldoende maat maken deze binnen-buiten woning een ontspannen plek waar de opdrachtgevende familie met veel geluk woont.

Tuinontwerp

Een volledig integraal ontwerp is bereikt door de woning zo strak mogelijk van binnen naar buiten door te laten lopen; een ‘binnen-buiten-woonervaring’. Alle peilniveaus sluiten aan, zodat enkel de slanke stalen kozijnen het gras scheiden van de eiken houten visgraatvloer. Door middel van twee grote openslaande deuren staat de keuken in directe verbinding met een ruim buitenterras. De engineering en detaillering om dit mogelijk te maken zijn in nauw overleg met de aannemer verlopen.

Vragen?

×

Hallo!

Heb je een vraag over onze diensten?

× Stel je vraag via WhatsApp!